od Bananaboy » 25. leden 2023 13:24
Jé, Pando mockrát vďaka za konštruktívnu kritiku. To je presne to, čo potrebujem. Pár čerstvých, nezaujatých očí. Ono ako to človek strihá a stále dookola kontroluje, tak z toho nutne zblbne.
Áno, bliká to dosť. Na tej pumpe ako začnú tie rýchlejšie zábery sa mi to zdalo ako dobrý nápad, ale hudba si už potom drží svoje tempo a už je ťažké prejsť na iný vzor strihu. Profesionál by to vedel, ale ja amatér som bol rád, že sa tam v rytme hudby našli miesta, kde som mohol vložiť aspoň tie intermezzá (posteľová scéna a scéna, kde slečna nájde v suteréne mŕtvolu) na oddýchnutie očí od blikania. Vzor strihu väčšinou vychádzal na 5 krátkych strihov ku jednému dlhšiemu, ale nie je to úplne všade dodržané. Na pumpe to bolo asi až 8 krátkych k jednému dlhšiemu. Išlo o ten pocit, aby to dobre vyzeralo a sedelo. Ale za niektoré krátke zábery som vďačný, že sú len tak krátke. Hoci som sa snažil vyhnúť úplným prasačinám a krvavým záberom, ale aj tak je tam zopár záberov, ktoré keby boli dlhšie, tak by YouTube určite niečo držkoval. Našťastie takto to prešlo.
Keby to malo nejaký podprahový odkaz pre diváka, tak by to bolo fajn a videu by to určite prospelo. To je ešte asi žiaľ nad moje sily a schopnosti. Zatiaľ som celkom rád, že po posteľovú scénu má video aspoň akú-takú logiku a strih ide viac-menej chronologicky. Je z toho aspoň poznať, že partia filmárov ide točiť hambatý film na odľahlú farmu. Po posteľovej scéne som už ale začal "variť z vody". Hudby ešte ostávalo poriadny kus a dobré zábery sa míňali. Hoci som sa snažil o to, aby sa zábery neopakovali a boli čo najpestrejšie, nedalo sa tomu vyhnúť a pár záberov je v druhej polovici videa už dosť podobných. Moc mi nepomohol ani fakt, že ku koncu filmu sa už dej odohráva v noci a je tam veľa tmavých záberov. Tých som sa snažil dať čo najmenej, lebo by medzi nimi nebolo poznať takmer žiadny rozdiel.
Ako som napísal, bliká to síce dosť, ale keď občas vidím aké epileptické záchvaty dokážu vyprodukovať niektorí, súčasní youtuberi, tak je to ešte stále dosť decentné. Našťastie dej filmu sa odohráva v roku 1979, tak som už nepridával žiadne moderné efekty, pretože by sa tam nehodili. Chcel som, aby tam bola zachovaná tá staromódna atmosféra a zároveň, aby to oslovilo aj súčasného diváka.
hypotekyfidler.cz: Synchronizoval som čisto pocitovo. Trochu som si pomáhal zvukovou vlnou, aby som videl tie beaty, ale strihal som v CapCute a tam tú zvukovú vlnu až tak moc dobre nevidieť, tak to bolo viac pocitové. Ak sa mi to podarilo, tak som jedine rád.
Čo sa týka autorských práv, tak áno, tam prudia dosť často. U niektorých videí viac, u niektorých menej a u niektorých vôbec. Tiež sa mi ešte nepodarilo zistiť, čo je spúšťačom ich prudenia. Zatiaľ mám aspoň také indície, že zábery by mali byť kratšie a najlepšie bez originálneho zvuku. A nemali by to byť ani zábery, ktoré vo filme za sebou nasledujú. Ty ich síce rozstrihneš, ale YouTube ich berie ako jeden záber. Ale paradoxne mňa prudia viac za použitú hudbu než na použitý obraz. Akonáhle zoberiem hudbu odinakiaľ ako z ich knižnice, tak už prudia. A to dokonca aj keď beriem z Pixabayu, kde je hudba zadarmo aj na komerčné využitie. Ale už som si časom našiel svojich obľúbených autorov od ktorých sa mi hudba páči a s ktorými nie sú problémy.
Posledné dva videá prešli v pohode. Aj tá dabovaná Wednesday, čo som tu písal pár príspevkov vyššie a aj tento film. Pri tomto poslednom filme sú samé krátke zábery a hudba z YouTube audioknižnice, takže tam nemali čo namietať.