HIVE - ne tak úplně fotobanka

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

HIVE - ne tak úplně fotobanka

Příspěvekod pavelsku » 26. březen 2024 08:02

Občas si to tady čtu, a tak mě napadlo napsat informaci o trochu jiném způsobu, jak pomocí svých fotek přijít k troše peněz.

Několik let publikuju na HIVE. Hive je (mimo jiné) blogovací platforma, která své uživatele odměňuje za aktivitu. Jsou tam tématicky zaměřené skupiny, i fotografické, a v současné době není žádný problém, aby i začátečník dostal za článek, doplněný několika kvalitníma fotkama, odměnu v jednotkách dolarů.

Vlastně to funguje tak, že publikujete na HIVE článek, čtenáři ho "lajkují" (tady se tomu říká "upvoty"), a tyto upvoty se po sedmi dnech od uveřejnění promění na reálnou odměnu.

Pro někoho může být problém, že odměna je v kryptoměně. Někdo kryptu nedůvěřuje, někomu vadí výkyvy v kurzu, pro někoho může být problémem převod kryptoměny na koruny: musíte mít účet v nějaké kryptosměnárně atd., není to triviální jako jako ve fotobance, která vám pošle dolary sama. Prostě chce to trochu znalostí a není to pro každého. Na druhou stranu, mám pocit, že z hlediska spotřebovaného času a úsilí to může být někdy i výnosnější než fotobanka - možná ne pro úplného začátečníka, který se rozkoukává, ale pro aktivního člověka časem určitě.

Na HIVE je nepatrná česká komunita (a já to sem píšu i proto, že bych chtěl, aby se rozrostla), a pokud se zaregistrujete, tak jsem si jistý, že vám kdokoliv z nich do začátku pomůže dobrou radou.

Jedna z řady fotografických skupin - jsou tam články za pár centů i za několik dolarů
https://ecency.com/created/hive-194913

Stručný úvod
https://ecency.com/hive-128464/@pavelsk ... vky-platit

Jak si založit účet
https://ecency.com/hive-128464/@pavelsk ... et-na-hive

Asi pět let starý seriál o HIVE - něco z toho už možná neplatí, ale princip zůstal
https://ecency.com/hive-128464/@godfish/hive-po-cesku-i

Možná jsem trochu off-topic, protože se nejedná o fotobanku, ale já to považuju za zajímavou alternativu a možný zdroj přivýdělku.

Ptejte se, pokud budu vědět, tak poradím nebo pomůžu.
Hodnocení: 0
pavelsku

IP: 195.39.92.2xx

Reputace: 0

Re: HIVE - ne tak úplně fotobanka

Příspěvekod Ubu Mbekele » 26. březen 2024 09:43

Takže pokud jsem správně pochopil princip, mohu neustále tvořit nový obsah s ekonomickou "životností" několika dnů, stále dokola jako křeček v bubnu, za pár drobných... Děkuji, nechci ;)
+zdenat5 Hodnocení: +1
Ubu Mbekele

Reputace: +85

Příspěvekod pavelsku » 26. březen 2024 09:54

Podívej se na to jinak: když dáš pár fotek na facebook nebo instagram, dostaneš akorát pár srdíček. Na HIVE dostaneš za totéž dolar nebo dva. Ale halíře dělají talíře.

https://ecency.com/@pavelsku/wallet
pavelsku

IP: 195.39.92.2xx

Reputace: 0

Příspěvekod admin » 26. březen 2024 10:09

Chápu dobře, že výdělky za článek se počítají jen ten jeden týden a pak už to nikdy nic nevydělá?

Jako vypadá to zajímavě o tom žádná, lepší jak psát příspěvky na sociální sítě. Na druhou stranu, pokud chce člověk vydělávat, tak stejně tak může oslovit nějaké noviny, online magazíny a nabídnout články tam, ceny jsou pak určitě vyšší (ale i náročnost).

Jak dlouho ti trvalo vybudovat si tak velkou komunitu kolem sebe? Protože co si budem, vydělává ti ta komunita a to je to nejtěžší na té platfprmě získat...
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +581

Příspěvekod pavelsku » 26. březen 2024 10:28

- ano, každý článek vydělává jen prvních sedm dní po uveřejnění. Nicméně praxe ukazuje, že nejvíc upvotů stejně přichází v prvních dnech. Je to obdoba sociálních sítí - tam taky nikdo staré příspěvky nelajkuje.

- oslovovat s články klasická média (i ta online) je časově náročné a výsledek nejistý. Tady více či méně vydělá každý článek - některý pár centů, některý třeba třicet dolarů (když člověk časem vychytá, co mu sedne a o co je zájem).

- já jsem tam čtyři roky, udělat si nějaké renomé se někomu podaří i za pár týdnů či měsíců, někomu nikdy. Záleží na aktivitě a na zapojení (komentování, sledování...). Pokud to někdo bere jako práci, je v prdeli. Pokud jako zábavu, tak si to užije a ještě vydělá :)) V těch skupinách jsou různé výzvy, soutěže... tam se dá jak relativně dobře vydělat, tak i získat si nějaké jméno a reputaci. Všechno je to o aktivitě a zapojení. Není to tak pasivní jako fotobanky, které (s nadsázkou) nakrmíš tisíci fotek a pak jen bez práce sleduješ, jak odkapávají dolary :)
pavelsku

Reputace: +2

Příspěvekod Ubu Mbekele » 26. březen 2024 10:46

To je přesně ten kámen úrazu. Nutí to lidi být neustále aktivními a buduje závislost. Odměnou je možných pár šupů a šance na uživení není žádná. Zároveň tahle činnost sebere čas použitelný na něco užitečnějšího. Pokud bych sociální sítě nazval heroinem, tak tohle je Metadon... :mrgreen:
+zdenat5 Hodnocení: +1
Ubu Mbekele

Reputace: +85

Příspěvekod pavelsku » 26. březen 2024 11:04

Znám jednoho člověka z české komunity, který se tím jednu dobu snažil uživit. Prý by to šlo, ale chtělo to plný úvazek, jako v normální práci.
Ale pokud to vezmeš jen jako zábavu a dáš dva tři články do týdne, tak i v takovém případě jsou řádově stovky dolarů za rok dosažitelné. (Což neberte jako slib, ale jako zkušenost :) )
pavelsku

Příspěvekod Bananaboy » 26. březen 2024 15:54

Je nutné písať články na jednu tému? Myslím tým kvôli budovaniu komunity, ktorá "lajkuje", alebo je to jedno. Napríklad, napíšem 10 článkov o zdravom, životnom štýle a znižovaní hmotnosti, ľuďom sa to bude páčiť, budú lajkovať, ale jedenásty článok napíšem o technológii výroby nanovlákien. Predpokladám, že to už tí, ktorí čítali predchádzajúcich 10 článkov o chudnutí čítať nebudú, lebo ich to nebude zaujímať. U YouTube sa mi totiž striedanie tém kruto vypomstilo. Tak sa pýtam, či to tu nie je podobné.

Sú nejaké témy, ktoré sú obľúbenejšie a viac sa lajkujú?
Je nejaké obmedzenie na počet článkov denne?
Je nejaké obmedzenie na dĺžku článku?
Je lepšie písať články česky/slovensky, alebo anglicky? Predpokladám, že články v angličtine sú viac lajkované, alebo je to naopak a práve v angličtine je väčšia konkurencia a teda nenej lajkov?
Bananaboy

Reputace: +1047

Příspěvekod pavelsku » 26. březen 2024 18:31

Je tam celá řada tématicky zaměřených skupin, od fotografování přes vaření, životní styl, cestování, psaní detektivek až po pletení svetrů. Je vhodné publikovat tam, kde je vaše cílová skupina. A není problém, aby jeden autor měl více různých zájmů (pokud to zvládne).

Tradičně jsou oblíbené články o cestování. Takový popis procházky po městě, doplněný fotkami, může bez problémů přinést i nižší desítky dolarů za jeden článek (jako není každý den posvícení, ale není to ani nic neobvyklého)
https://ecency.com/hive-163772/@godfish ... nada-spain
Ale není problém psát o čemkoliv, když to tak řeknu, tak každá blbost si najde své obecenstvo.
Já dělám z 90% články o focení, resp. s fotkama.

Omezení na počet článků není, nicméně publikovat více článků denně jedné a téže cílové skupině není moc praktické (lidi mají pocit spamu :) a pak nelajkují).
Jsou skupiny, kde mají v pravidlech minimální počet slov (fotka s jednou větou popisu se moc nenosí), o horním limitu nevím, typický průměrný článek mívá mezi 250 až 1000 slovy.

Pro začátek stačí psát i česky/slovensky, je tam malá česká komunita, která drží při sobě a pomáhá si. Ale pro větší výdělky je pak vhodnější psát třeba dvoujazyčně (cz/en, sk/en). Já používám i strojový překlad přes DeepL, šetří to čas.
+Bananaboy Hodnocení: +1
pavelsku

Příspěvekod Fauren » 26. březen 2024 22:07

a teď ta nejhorší otázka.. Jak se řeší případné zdanění? :) protože se jedná o kryptoměnu, tak to by se mělo řešit z každého prodeje dané kryptoměny.. :)
Fauren

Reputace: +64

Další

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse