Reálný měsíční výdělek

Jste na fotobankách noví? Pište sem, pokud se chcete zeptat na ty nejzákladnější věci, potřebujete poradit, nebo se jen přivítat s místní komunitou.

Měsíční příjem z fotobank

Můžete označit 1 možnost

Zobrazit výsledky

Re: Reálný měsíční výdělek

Příspěvekod Nepster » 12. srpen 2013 18:04

Ja som sa registroval na fotobanky v Septembri 2012, konkrétne na Fotoliu, Dreamstime a rovno skúsil aj Shutterstock. Nakoľko som ho zostrelil na prvý krát 10/10 trošku ma to povzbudilo k tvorbe, keďže až po dostaní sa naň som čítal články, že to môže byť aj problém. Október a November som niečo porobil avšak príjem za Október bol len cca 3$ a November 1$ (čisto SS). Trošku ma to zarazilo a nakoľko som sa dočítal po fórach, že SS prestavuje drvivú väčšinu príjmov, sekol som s tým s počtom 53ks obrázkov na SS.
Na fotobanky som zabudol, až som sa nedávno prihlásil na SS účet a pozerám 45$ za 53ks obrázkov. Avšak udiala sa len jedna myslím si že úplne náhodná vec a to tá, že mi kúpili nejakú rozšírenú licenciu za 28$, inak sa všetky mesiace pohybovali od 0.25$ po 1.88$. Zas som niečo ponahrával, avšak už len na SS a momentálne mám 125ks obrázkov, avšak príjem sa absolútne nezmenil. Nahrávam však iba rastrovú grafiku. Tak toľko odo mňa :)
Hodnocení: 0
Nepster

Reputace: 0

Příspěvekod Sisa » 12. srpen 2013 19:50

Snad i já někoho povzbudím :-) Zaregistrovala jsem se na menších fotobankách Fotolii, Bigstock, 123rf, Dreamstime a Depositphotos minulý rok v září. Do konce roku jsem měla čas nakreslit a nahrát přesně 23 vánočních obrázků. Vydělala jsem na nich cca 8 Doláčů u každé, v listopadu a prosinci se skoro každý den něco stáhlo. Po půl roce , koncem ledna 2013 mě KONEČNĚ vzali na SS a vánoce jsem už samozřejmě nenahrávala a tak jsem do 14. února vyrobila 15 valentýnských pohledů. Na konci února můj výdělek na SS byl 1 krásný Doláč. Dala jsem si závazek, že každý měsíc nahraji 30 ilustrací. Každý den 1 - to dám, jsem si říkala. No povím Vám, někdy je to hodně těžké..... Březen - +30 ilustrací, 27 stažení a 8 Doláčů. Duben +20 ilustrací -87 stažení a 28,58 Doláče. 100 Doláčů jsem pokořila v červenci v půlce a k dnešnímu dni mám 156 Dolarů, od začátku měsíce jsem zase nahrála 10 obrázků. Celkově jsem od února do dneska zvládla 256 ilustrací. Vyzkoušela jsem všechny možné pracovní modely. A teď funguji na tom, že každý pracovní den od 12,30 do 13,30 kreslím. Nejdřív to šlo ztuha. Teď mi stačí hodina abych od začátku do konce udělala 1 kresbu + nějaká variace. Originál nahraji dnes a variaci šoupnu k zítřejší kresbě, aby nebyli kresby stejné, nebo podobné a tím pádem zamítnuté. Tím, že mám omezenou dobu jsem si urychlila práci různými "předkreslenými věcmi" - pozadím, barvy, blendy, přechody, odlesky a to si vždy otevřu vedle jako pomocné okno. Pak to jde rychle :D Na konkurenci zbytečně nekoukám, páč jsme nasraná, že nejsem tak dobrá. Když mě něco napadne, třeba v metru, nakreslím si to do bloku a o polední pauze zpracuji. Tím pádem se doma už tomu nemusím věnovat. Je srpen a já si do zásoby nakreslila 25 vánočních obrázků, když nebudu mít čas, abych měla co nahrávat. Jo, vše nahrávám i na ostatní fotobanky a tam je výdělek cca 20 Dollarů za měsíc. Moc nad tím nespekuluji, nesnažím se s tím vyjebat (promiňte) ani to přeskočit, ani nikoho nevykrádat. Pro mě je to prosté - sedni si na zadek, kresli - nahraj a vydělej, místo neustálého přemýšlení co se stane když......Než někdo hodinu neustále dokola kňourá a furt řeší problém "všehomíra" já mám nakresleno. A tím se nechci nikoho dotknout, určitě však znáte věčné diskutéry, co o všem jen tlachaji- rok se s rokem setká a nic se neděje. A tak si myslím, že to fungovat může, jen je na tom potřeba pracovat soustavně, tvrdě a vytrvale. Nikdo netrefí střed terče napoprvé a jediným šípem, ne?
Sisa

IP: 78.45.159.xx

Příspěvekod alena h. » 13. srpen 2013 08:30

Otázka příjmů/výnosnosti z fotobank je dost relativní, záleží na spoustě okolností (typ obrázků, frekvence uploadů, velikost portfolia aj. .. )
A kromě toho - zatímco dřív byly příjmy z fotobank relativně snadným - a relativně jistým (po určitém úsilí) výdělkem - dnes už to tak snadné není.
Trh je přesycený, klienti rozmazlení - a fotobanky už neví, jak by nabídku obrázků svým nakupujícím klientům ještě ´zpříjemnili´ - takže obrázky svým zákazníkům nabízí už skoro zadarmo ... (na úkor přispěvatelů, bohužel)

I struktura příjmů - pro přispěvatele - je dnes už jiná než bývala.
Zatímco dřív relativně významnou část celkové výsledné měsíční bilance tvořily (relativně časté a pravidelné) rozšířené licence (tzn. např. $28 za 1 download na SS- výdělek pak narůstal celkem rychle) - dnes už se většina prodejů odehrává spíš jen na úrovni ´subscription´ (tzn. na ´halířové´ úrovni - tj. $0,38 - resp. $0,25 za 1 download - což je ve výsledné bilanci dost znát) - protože fotobanky dnes (i v rámci základní ´subscription´) nabízí už tak široké licence, že jen málokterý nakupující dnes má ještě potřebu kupovat rozšířenou licenci ..
To všechno se zákonitě musí nějak projevit i na straně přispěvatelů.

Nechci tvrdit, že začínat dnes nemá smysl - to asi pořád má - fotobanky pořád hledají nové fotobankéře - a vždycky budou chtít své databáze plnit novými svěžími věcmi ... (a taky - pořád je co vylepšovat :) )
Jen jsem chtěla říct, že začínajícího fotobankéře to dnes už asi bude stát mnohem víc úsilí (a sil) .. v té obrovské konkurenci.

. . .
Osobně nejsem nijak zvlášť ´ukázkový´ fotobankéř - na práci pro fotobanky nemám skoro čas - takže do fotobank dávám víceméně jen ´zbytky´ (nebo nerealizované věci) z jiných zakázek - (cíleně pro fotobanku jsem vytvořila vlastně jen pár sezónních témat a pár univerzálních design elementů) .... a po naplnění portfolia (cca 900 obrázků, v r. 2011) jsem od té doby pak dál už skoro nic dalšího nepřidávala (uploadovat jsem začala, příležitostně, zase až letos) - takže moje obrázky - celé ty dva roky - víceméně jen pasivně ´žily svým vlastním životem´ ... a já se věnovala jiným věcem.

Ale - i přesto - překvapivě - celou tu dobu mé fotobankové ´pasivity´ byly moje fotobankové příjmy relativně stabilní. Sice žádný zázrak - na full time by to nestačilo (a bez aktivního uploadování příjmy postupně dlouhodobě pozvolna klesají, samozřejmě) -
- přesto - portfolio pořád ještě i dnes - cca po dvou letech pasivity - jakž-takž vydělává. Sice dnes už nic moc, jen pár tisíc měsíčně - což není ani pětina z původních pravidelných příjmů z doby, kdy jsem aktivně uploadovala - - ale vzhledem k tomu, že jsem za celé dva roky pro fotobanky skoro nehnula prstem - je to vlastně pořád fajn.

(90% všech mých fotobankových příjmů je ze SS. Do ostatních fotobank jsem - vzhledem k nízkým prodejům - a nedostatku času - přestala postupně uploadovat, takže tam mám jen zlomek portfolia - a tím pádem jen zlomek fotobankových příjmů.
Kdybych byla lepší/aktivnější fotobankéř, asi by to bylo lepší i tam.)

Každopádně - jako začátečník - bych asi začala na Shutterstocku. Prodeje/zisky tam jsou obvykle mnohem reálnější než jinde - a první prodeje v začínajícím portfoliu přichází obvykle celkem brzo, což je - na rozdíl od ostatních fotobank - přece jen o něco víc motivující.
alena h.

IP: 213.220.242.xx

Příspěvekod admin » 13. srpen 2013 09:39

alena h. píše:Každopádně - jako začátečník - bych asi začala na Shutterstocku. Prodeje/zisky tam jsou obvykle mnohem reálnější než jinde - a první prodeje v začínajícím portfoliu přichází obvykle celkem brzo, což je - na rozdíl od ostatních fotobank - přece jen o něco víc motivující.

S tímhle bych až tak nesouhlasil - naprostá většina začátečníků vůbec netuší, co fotobanky požadují - zkusí to na Shutterstocku jednou dvakrát a pokaždé je zamítnou a pak už se na to vykašlou. Lepší je začít na nějaké méně prodejné fotobance, která ale bere více obrázků - Dreamstime, Canstock, 123rf, Fotolia, Depositphotos. Až se tam trochu otrkají a sestaví portfolio velikosti 20-50 přijatých obrázků, tak konečně mají trochu představu, co fotobanky požadují a mají z čeho tu první desítku pro Shutterstock vybírat.
Fotograf, grafik, fotobankéř na volné noze a místní admin | fotobanky.cz | ilustrator.cz | dubanci.cz
admin
Site Admin

Reputace: +627

Příspěvekod alena h. » 13. srpen 2013 11:29

admin píše:
alena h. píše:Každopádně - jako začátečník - bych asi začala na Shutterstocku. Prodeje/zisky tam jsou obvykle mnohem reálnější než jinde - a první prodeje v začínajícím portfoliu přichází obvykle celkem brzo, což je - na rozdíl od ostatních fotobank - přece jen o něco víc motivující.

S tímhle bych až tak nesouhlasil - naprostá většina začátečníků vůbec netuší, co fotobanky požadují - zkusí to na Shutterstocku jednou dvakrát a pokaždé je zamítnou a pak už se na to vykašlou. Lepší je začít na nějaké méně prodejné fotobance, která ale bere více obrázků - Dreamstime, Canstock, 123rf, Fotolia, Depositphotos. Až se tam trochu otrkají a sestaví portfolio velikosti 20-50 přijatých obrázků, tak konečně mají trochu představu, co fotobanky požadují a mají z čeho tu první desítku pro Shutterstock vybírat.

hm, možná jo ..
Měla jsem na mysli spíš začínající ´fotobankéře´ (s nějakým už existujícím vlastním portfoliem - ze kterého se těch prvních deset obrázků dá snadno poskládat .. ), ne začínající ´ilustrátory´ - úplně bez obrázků ...

Přesto - stejně bych se osobně asi radši zaměřila na to dostat se primárně do Shutterstocku - i když kriteria jsou možná přísnější - než plnit portfolio jinde jen proto, že ostatní fotobanky mají mírnější kriteria ..

Reálné prodeje (které jsou na SS dosažitelné relativně rychle, v podstatě skoro hned) se mi pro začátečníka zdají jako lepší motivace - než jakýkoli počet ´shlédnutí´ na jiných fotobankách - kde se na první reálný prodej čeká obvykle mnohem déle ...
Ale to je věc názoru, to je jasné -
někomu může pozvolné ´otrkávání se´ vyhovovat víc ..
alena h.

IP: 213.220.242.xx

Příspěvekod basti » 14. srpen 2013 21:09

Je to o vytrvalosti, u mě se to zlomilo až po prvních 200 fotkách. První fotky (ilustrace) jsou spíš takové náhodné výstřely do tmy a nikdy nevíte, co vezmou a co se případně prodá. Nemá cenu sledovat každý den statistiky, ze začátku to bude pár drobných a dlouhé řady nul vás jen odradí.

Začít doporučuju na 123RF a DepositPhotos, s podmínkou na Dreamstime. Fotolia rozhodně ne, editoři jsou idioti a vyhazují až 80 % fotek jako "toto nechceme" nebo "technické problémy". U všech ostatních fotobank mám zcela opačný poměr, takže pokud se nechcete rozčilovat, Fotolii se raději ze začátku vyhněte. Dreamstime má občas podobné záchvaty, ale celkově to docela jde.

Jinak pro informaci mám teď portfolio cca 750 fotek a výdělek je průměrně okolo $150. Není to moc, ale za rok už to udělá celkem pěknou sumu a práce to moc nezabere.

Co se budoucnosti microstocku jako takového týká, nejsem právě přehnaný optimista. Nicméně nějak se začít musí a potrfolio kvalitních fotek nebo ilustrací se nikdy neztratí. Když zmizí jeden prodejní kanál, můžete použít jiný. Všichni straší crowdsourcingem, ale to je čirá pitomost - foťák má spousta lidí, ale solidní foťák jen minimum a slušně fotit umí jen hrstka lidí.
Bloguju o fotobankách na www.stockphotography.cz :)
basti

Reputace: +71

Příspěvekod Monika » 15. srpen 2013 09:06

Já myslím, že doporučit nováčkům jde pouze Shutterstock, tam jsou výdělky zaručeny. S návodem od Petra a jeho radami by se tam měl dostat každý trošku schopnější grafik/grafička.
http://petr.vaclavek.com/article/553/Registrace-do-fotobanky-Shutterstock

U ostatních fotobank to má každý z nás úplně jinak, protože tam záleží na tom co tvoříte za témata, styl grafiky atd.
Já mám třeba s Fotolií úplně jiné zkušenosti než basti. Mě na Fotolii vezmou úplně vše. Zato na Dreamstine mi zamítají skoro vše, prošlo mi tam jen cca 20% neustále mají kecy a nic jim není košer.

U mě je 90% výdělků z Sutterstocku druhá nejlepší fotobanka je u mě 123rf.
Monika

IP: 84.242.111.2xx

Příspěvekod Sisa » 15. srpen 2013 11:19

Jsem ráda, že na Dreamstime zamítají i někomu jinému 80%, než jen mě.... :D Na Fotolii mi berou všechno, na Dreamstime mi z 265 vzali 44ks. Hrozně mě tam nebaví nahrávat, takže si myslím, že je to ztráta času a hrozně demotivující. 123rf a depositphotos je v pohodě, nejvíc se mi hýbou prodeje tam. Bigstock se taky probudil, nedělají problém.
SS má o prázdninách takovou novinku - psala jsem výše, že každý den přidám 1-2 kresby. Přes rok se mi to vždy štosovalo a schválili mě za cca 10 dní. O prázdninách mě schvalují na DRUHÝ DEN. Neuvěřitelné :shock: Čekám kdy je to zase opustí.
Sisa

IP: 78.45.159.xx

Příspěvekod mato » 15. srpen 2013 12:38

Mohli by ste, prosím, dávať aj linky na svoje portfólia, lepšie by sa predstavovala práca vs. peniaze...
mato

Příspěvekod Hamin » 15. srpen 2013 13:37

No vidíte. Docela dost lidí si cvhálí Depositphotos a například u mě je celkově docela dosti mrtvé. Např. teď už přes týden ani jeden prodej. A pak nějaký sem tam za 0,30... U každého je každá fotobanka jiná.. ;)
Nikon D7100, Sigma 17-55 f2.8 OS HSM, Sigma APO EX DG 70-200 f2.8 MACRO II, AF-S Nikkor 35mm f1.8, Nikkor AF D Micro 60mm f2.8, Flash SB-700, Softbox 60x60 for SB flash
Hamin

Reputace: +82

PředchozíDalší

Zpět na Diskuse pro nováčky