Otázka příjmů/výnosnosti z fotobank je dost relativní, záleží na spoustě okolností (typ obrázků, frekvence uploadů, velikost portfolia aj. .. )
A kromě toho - zatímco dřív byly příjmy z fotobank relativně snadným - a relativně jistým (po určitém úsilí) výdělkem - dnes už to tak snadné není.
Trh je přesycený, klienti rozmazlení - a fotobanky už neví, jak by nabídku obrázků svým nakupujícím klientům ještě ´zpříjemnili´ - takže obrázky svým zákazníkům nabízí už skoro zadarmo ... (na úkor přispěvatelů, bohužel)
I struktura příjmů - pro přispěvatele - je dnes už jiná než bývala.
Zatímco dřív relativně významnou část celkové výsledné měsíční bilance tvořily (relativně časté a pravidelné) rozšířené licence (tzn. např. $28 za 1 download na SS- výdělek pak narůstal celkem rychle) - dnes už se většina prodejů odehrává spíš jen na úrovni ´subscription´ (tzn. na ´halířové´ úrovni - tj. $0,38 - resp. $0,25 za 1 download - což je ve výsledné bilanci dost znát) - protože fotobanky dnes (i v rámci základní ´subscription´) nabízí už tak široké licence, že jen málokterý nakupující dnes má ještě potřebu kupovat rozšířenou licenci ..
To všechno se zákonitě musí nějak projevit i na straně přispěvatelů.
Nechci tvrdit, že začínat dnes nemá smysl - to asi pořád má - fotobanky pořád hledají nové fotobankéře - a vždycky budou chtít své databáze plnit novými svěžími věcmi ... (a taky - pořád je co vylepšovat

)
Jen jsem chtěla říct, že začínajícího fotobankéře to dnes už asi bude stát mnohem víc úsilí (a sil) .. v té obrovské konkurenci.
. . .
Osobně nejsem nijak zvlášť ´ukázkový´ fotobankéř - na práci pro fotobanky nemám skoro čas - takže do fotobank dávám víceméně jen ´zbytky´ (nebo nerealizované věci) z jiných zakázek - (cíleně pro fotobanku jsem vytvořila vlastně jen pár sezónních témat a pár univerzálních design elementů) .... a po naplnění portfolia (cca 900 obrázků, v r. 2011) jsem od té doby pak dál už skoro nic dalšího nepřidávala (uploadovat jsem začala, příležitostně, zase až letos) - takže moje obrázky - celé ty dva roky - víceméně jen pasivně ´žily svým vlastním životem´ ... a já se věnovala jiným věcem.
Ale - i přesto - překvapivě - celou tu dobu mé fotobankové ´pasivity´ byly moje fotobankové příjmy relativně stabilní. Sice žádný zázrak - na full time by to nestačilo (a bez aktivního uploadování příjmy postupně dlouhodobě pozvolna klesají, samozřejmě) -
- přesto - portfolio pořád ještě i dnes - cca po dvou letech pasivity - jakž-takž vydělává. Sice dnes už nic moc, jen pár tisíc měsíčně - což není ani pětina z původních pravidelných příjmů z doby, kdy jsem aktivně uploadovala - - ale vzhledem k tomu, že jsem za celé dva roky pro fotobanky skoro nehnula prstem - je to vlastně pořád fajn.
(90% všech mých fotobankových příjmů je ze SS. Do ostatních fotobank jsem - vzhledem k nízkým prodejům - a nedostatku času - přestala postupně uploadovat, takže tam mám jen zlomek portfolia - a tím pádem jen zlomek fotobankových příjmů.
Kdybych byla lepší/aktivnější fotobankéř, asi by to bylo lepší i tam.)
Každopádně - jako začátečník - bych asi začala na Shutterstocku. Prodeje/zisky tam jsou obvykle mnohem reálnější než jinde - a první prodeje v začínajícím portfoliu přichází obvykle celkem brzo, což je - na rozdíl od ostatních fotobank - přece jen o něco víc motivující.