Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Příspěvekod jonnysek » 24. listopad 2023 14:33

Nevím osobně mám pocit že pro spoustu lidí už fotobanky nejsou co bývalo, spousta autorů už prostě nenahrává nové fotky a nechává to vyhnít. Spousta autorů už kráčí jiným směrem má vlastní projekty (Někteří se vrhli na zakázkové focení, někdo na své vlastní fotoprojekty (dubanci.cz), někdo nahrává produkty AI do fotobank). Focení ve fotobankách nás přeci jen někam posunulo. Takže mě zajímá čím jste nahradili fotobanky, přece jen to byl koníček s pěkným zdrojem příjmů a jak je vidět lepší už to nebude. Kam fotobanky posunuli dál vás ... kam jste přesunuli svůj potenciál ? podělte se o své příběhy.
+admin, +ahas Hodnocení: +2
jonnysek

Reputace: +10

Re: Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Příspěvekod castyhost » 24. listopad 2023 16:03

k praci, kterou jsem sedm let uspesne delal a ve ktere mi omezenost a nenazranost plebsu lezla krkem, jsem na vice jak sest let diky FB opustil, jsem se jinde vratil...plebs je dnes jeste omezenejsi a nenazranejsi, roste extremismus a posedlost socialnimi sitemi atd
+Fauren Hodnocení: +1
castyhost

IP: 92.240.182.2xx

Reputace: 0

Příspěvekod Fauren » 24. listopad 2023 19:17

Já bohužel nastoupil na fotobankovou tvorbu pozdě a to i kvůli tomu, že jsem mladé ucho a tak jsem vlastně se svým focením začal i rovnou přidávat na fotobanky. Naučilo mě to strávit spoustu hodin před počítačem pro hodinovou sazbu 0,05 euro:)

Fotobankám vděčím za to, že jsem u focení zůstal a tím mohl růst. Když se podívám na své fotky před 5 let a teď, tak stále se stejným objektivem a foťákem toho dokážu mnohonásobně více a baví mě, že už to nějak vypadá. Mrzí mě akorát, že jsem si tím nebyl schopen vydělat na novou techniku, která by mě posunula zase dál, třeba možnosti přejít do profi focení zakázek, ale to možná časem přijde, jen na to si budu muset vydělat jinak.

Pro mě to je stále pěkný přivýdělek k mému studiu na vysoké škole, kdy si za to jednou ročně zaplatím turistickou dovolenou a nemusím utrácet peníze z jiných brigád. Pořád si nechci připustit, že to jde úplně do*****. Co se týká přestupu, tak u mě to bude spíše do úplně jiné profese a focení zůstane jako hobby, ale asi už ne v takové míře, pokud fotobanky se nějak zázračně u mě nerozjedou:) (mám na to půl roku, potom už mizím z univerzitního prostředí)
Hodnocení: 0
Fauren

Reputace: +64

Příspěvekod ivusakzkrabice » 24. listopad 2023 19:48

Já sice sem tam ještě něco přidám, ale můj hlavní obor je jiný a tam jsem se rozhodla posunout dál, takže jsem si podala žádost o rekvalifikaci na ÚP jako zájemce o práci a čekám na schválení, pak mě čeká další kreativní činnost a pak třeba i hledání lépe placené hlavní práce :)
Fotobanky na hřebík nevěším, jen prostě se jim věnuju jen když se fakt nudím..
ivusakzkrabice

Reputace: +734

Příspěvekod shalom3 » 24. listopad 2023 20:35

Pro mne to byl víceméně jen koníček s určitým příjmem. Mrzí mne, že to už ustupuje. Ale nedá se nic dělat, dost často mne v životě potkávalo, že jsem musela přesedlat na něco jiného - i profesně. Ne všechno bylo až tak zábavné. Na druhé straně, koníčků mám dost, tak zase budu mít více času na něco jiného. Tu a tam grafiku a animace vezmu do ruky, abych nezapomněla postupy - možná se to někdy zase hodí.
+ivusakzkrabice Hodnocení: +1
shalom3

Reputace: +1116

Příspěvekod Bananaboy » 24. listopad 2023 22:02

Čo sa týka fotobánk, tak už nahrávam len AI-čka na Adobe Stock. Nič iné.
Mám niekoľko YouTube kanálov. Niektoré pracovné, niektoré pre zábavu. Do budúcnosti by som sa chcel venovať a pokračovať hlavne v tvorbe videí pre YouTube, ale je to tam tiež ako na horskej dráhe. Raz si hore a raz dole. Zlaté časy keď sa dal na internete zarobiť nejaký rozumný peniaz relatívne bez väčšej námahy sú už dávno preč. Teraz sa musí všade makať. A keď poľavíš, tak ťa prevalcuje konkurencia a upadneš do zabudnutia.
Bananaboy

Reputace: +1042

Příspěvekod PandaWild » 25. listopad 2023 08:13

Bananaboy píše:...Zlaté časy keď sa dal na internete zarobiť nejaký rozumný peniaz relatívne bez väčšej námahy sú už dávno preč. Teraz sa musí všade makať....
Tak jsou ještě cesty, jak na internetu vydělávat třeba 300 tisíc měsíčně, celkem bez námahy. :D https://www.super.cz/clanek/pribehy-div ... ka-1500295
PandaWild

Reputace: +1964

Příspěvekod ivusakzkrabice » 25. listopad 2023 09:57

shalom3 píše:Tu a tam grafiku a animace vezmu do ruky, abych nezapomněla postupy - možná se to někdy zase hodí.

Třeba to budeš učit AI :D :lol:
ivusakzkrabice

Reputace: +734

Příspěvekod Dusan » 25. listopad 2023 11:30

Bananaboy píše:Čo sa týka fotobánk, tak už nahrávam len AI-čka na Adobe Stock. Nič iné.
Mám niekoľko YouTube kanálov. Niektoré pracovné, niektoré pre zábavu. Do budúcnosti by som sa chcel venovať a pokračovať hlavne v tvorbe videí pre YouTube, ale je to tam tiež ako na horskej dráhe. Raz si hore a raz dole. Zlaté časy keď sa dal na internete zarobiť nejaký rozumný peniaz relatívne bez väčšej námahy sú už dávno preč. Teraz sa musí všade makať. A keď poľavíš, tak ťa prevalcuje konkurencia a upadneš do zabudnutia.

Prosím tě v čem generuješ AI? Mě příjde že aby to mělo smysl musí to být buď Midjourney nebo něco na stejné úrovni. Ty AI které mají volnější podmínky mi příjdou, že kvalitou nestačí aby to mělo prodejní potenciál.

Sám už taky nahraju jen sem tam něco sporadicky, ale občas se něco chytne a pak si říkám jestli vlastně nehážeme flintu do žita moc brzo. Sleduju nějaké zahraniční fotobakéře a ti jedou dál. Možná těží z toho že vetšina už to vzdavá. Sám nevím, ale pořád mě to docela baví.

Např. mám jen něco lehce přes 100 videíí v porfoliu a přesto to 50-150$ udělá mesíčně.
Teď řesím dilema jestli ještě kupovat nový CaptureOne (Lightroom mám zdarma od Adobe, ale nesedí mi), do pondělí je BlackFriday -50% což je paráda, ale když člověk neví jestli chce pokračovat.
Co tak čtu, tak nás optimistů nějak ubývá :D
Dusan

Reputace: +45

Příspěvekod shalom3 » 25. listopad 2023 12:04

Dušane, jaká videa děláš - kamera nebo animace? A v jakém rozlišení? Já mám asi 1000 videí, různé, např. abstrakce, vesmír, 3d, intra......Full HD i 4k a je dneska už vzácnost, když se nějaké prodá za lepší cenu. Ovšem na Shuttru se jich nedávno prodalo 15 za den, ale po 0.25 USD. A když už se něco prodá za lepší cenu, tak je to nějaké zfušovaná animace hotová za pár minut, nic z toho, s čím jsem si dala práci.
Obecně, za tento týden se neprodalo doslova vůbec nic.
shalom3

Reputace: +1116

Další

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse