Bananaboy píše:...Fotobanky išli do kytek už pred nástupom AI, takže AI nemá priamu vinu na ich úpadku...
Asi šly do kytek. Nicméně mě osobně co jsem začal tak každý rok se mi výdělky jen zvedaly (cca 25%). Dostal jsem se v roce 2022 na úroveň se kterou jsem byl tak nějak spokojený jako přivýdělek k práci. Ještě do loňského března cca (kdy vyšla AI) pořád výdělky rostly. Druhá polovina roku už se začala plácat ale (zřejmě) kvůli tomu že spousta lidí ještě měla předplacíno tak to šlo stylem jeden měsíc lepší druhý slabší. Ještě v prosinci byl výdělek dobrý. Ale leden letošního roku už byl hodně slabý měsíc který jsem měl naposledy asi 2021 (ale nic ještě tak drastického), únor jsem se vrátil asi do 2019 a výdělek se téměř srovnal s FB jako Dreamstime nebo Deposit, no a zatím březen - je cca týden pryč a mám tam lehce přes 1$. Tímto způsobem tam zřejmě přestanu nahrávat.
Takže za mne AI to zabil tak jak jsem ani ve snu nečekal. Čekal jsem pád třeba i na polovinu, ale že se z Šutru stane FB na ukončení protože vydělá pár $ to mě překvapilo.
Na druhou stranu zatím iStock (na který se to hodně nadává) v lednu vydělal dvojnásobek co loni.
AI je pro mne hodně smutnou "inovací" a nedivím se rozbíjení šicích strojů ve 20. století. Nejraději bych AI rozbil také

Člověk se léta něco učí, naučí a pak najednou je tu spousta "umělců" kteří strašně tvoří, ale vlastně jediné co umí je napsat pár slov do promtu a zmáčknout tlačitko render. Kde je nějaká studie kompozice, barev.... nějaké vzdělávání, ale hlavně že je vše rychle hotovo. Holt rychlá doba.
Přestal jsem téměř sledovat ilustrace např. na Devu protože je tam záplava úžasných děl. Dříve když jsem tam narazil na hezké dílo tak jsem věděl že autor opravdu něco umí. Ale doba je rychlá.