Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Příspěvekod Ubu Mbekele » 6. březen 2024 14:16

PandaWild píše:Zda to je správná cesta, to je celkem bezvýznamné, protože "zkrátka to tak bude", je to nezadržitelný budoucí trend.

Volby budou vyhrávat strany, které dokáží voliče pomocí AI nejvíc zaujmout. Už vidím ta videa hořících ledních medvědů, zlých Židů vraždících hodné Palestince a záběry z východní fronty, kde naše vítězná vojska zadupávají barbary do rozmrzlého permafrostu.
+shalom3, +zdenat5 Hodnocení: +2
Ubu Mbekele

Reputace: +159

Příspěvekod shalom3 » 6. březen 2024 14:40

Hodně dobrý sarkasmus, nebude to daleko od pravdy. Kdyby měl tento nástroj k dispozici vůdce, tak ani nemusel řvát z tribuny Wir müssen siegen a měli bychom tady už dávno Gemeinsame Mitteleuropa.
+Ubu Mbekele Hodnocení: +1
shalom3

Reputace: +1193

Příspěvekod Painter » 6. březen 2024 16:00

Bananaboy píše:...Fotobanky išli do kytek už pred nástupom AI, takže AI nemá priamu vinu na ich úpadku...

Asi šly do kytek. Nicméně mě osobně co jsem začal tak každý rok se mi výdělky jen zvedaly (cca 25%). Dostal jsem se v roce 2022 na úroveň se kterou jsem byl tak nějak spokojený jako přivýdělek k práci. Ještě do loňského března cca (kdy vyšla AI) pořád výdělky rostly. Druhá polovina roku už se začala plácat ale (zřejmě) kvůli tomu že spousta lidí ještě měla předplacíno tak to šlo stylem jeden měsíc lepší druhý slabší. Ještě v prosinci byl výdělek dobrý. Ale leden letošního roku už byl hodně slabý měsíc který jsem měl naposledy asi 2021 (ale nic ještě tak drastického), únor jsem se vrátil asi do 2019 a výdělek se téměř srovnal s FB jako Dreamstime nebo Deposit, no a zatím březen - je cca týden pryč a mám tam lehce přes 1$. Tímto způsobem tam zřejmě přestanu nahrávat.
Takže za mne AI to zabil tak jak jsem ani ve snu nečekal. Čekal jsem pád třeba i na polovinu, ale že se z Šutru stane FB na ukončení protože vydělá pár $ to mě překvapilo.

Na druhou stranu zatím iStock (na který se to hodně nadává) v lednu vydělal dvojnásobek co loni.

AI je pro mne hodně smutnou "inovací" a nedivím se rozbíjení šicích strojů ve 20. století. Nejraději bych AI rozbil také :) Člověk se léta něco učí, naučí a pak najednou je tu spousta "umělců" kteří strašně tvoří, ale vlastně jediné co umí je napsat pár slov do promtu a zmáčknout tlačitko render. Kde je nějaká studie kompozice, barev.... nějaké vzdělávání, ale hlavně že je vše rychle hotovo. Holt rychlá doba.

Přestal jsem téměř sledovat ilustrace např. na Devu protože je tam záplava úžasných děl. Dříve když jsem tam narazil na hezké dílo tak jsem věděl že autor opravdu něco umí. Ale doba je rychlá.
Hodnocení: 0
Painter

IP: 178.255.168.xx

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 6. březen 2024 18:33

Je to tak, AI rozhodně pomohla fotobankám k rychlému sešupu, který ale už započal velkou konkurencí a všeobecným poklesem vkusu - nároků na grafiku. Ale jsem ráda, že jsem se naučila s vektorovými i bitmapovými editory, stejně tak s 3d programy (Blender). Docela dobře mi slouží např. Inkscape i pro různé návrhy v každodenním životě- můžu si nakreslit třeba rozmístění nábytku, konstrukci oděvního střihu, drobné kousky nábytku na zakázku apod. A třeba se časem zas objeví nějaké využití.
+Louda, +Ubu Mbekele, +admin, +zdenat5 Hodnocení: +4
shalom3

Příspěvekod shalom3 » 8. březen 2024 12:39

Tak koukám - zase novinka na Adobe. Nahoře červená hláška Nahrávání vektorové grafiky je dočasně zakázáno. Omlouváme se za komplikace.
Asi už svět objevil vektorové generátory AI a Adobe neví, co s tím.
shalom3

Příspěvekod Painter » 8. březen 2024 18:14

a ještě k tomu nové nahrávání na Šutru
Painter

IP: 178.255.168.xx

Reputace: 0

Příspěvekod zdenat5 » 8. březen 2024 20:21

shalom3 píše:Tak koukám - zase novinka na Adobe. Nahoře červená hláška Nahrávání vektorové grafiky je dočasně zakázáno. Omlouváme se za komplikace.
Asi už svět objevil vektorové generátory AI a Adobe neví, co s tím.

Proto občas chtěli - před odesláním - označit kočičky mezi pejsky - AI se jim splašila - a mně kvůli tomu vyhodili ptáka. 8-)
zdenat5

Reputace: +148

Příspěvekod zdenat5 » 8. březen 2024 21:43

asi už jim to zase běhá
zdenat5

Reputace: +148

Příspěvekod Ubu Mbekele » 11. březen 2024 12:14

Smršťování fotobank probíhá jako u propíchnutého balónu. Počty prodejů mám všude meziročně podobné, ale rychle ubývá prodejů v lepších licencích a za video jsou jen almužny, přestože mám hodně kusů na předních pozicích ve vyhledávání a na šutru už čtvrtý level v obrázcích a třetí u videa. Březen býval vždy velmi silným měsícem. Teď to vypadá, že bude horší než leden, napříč fotobankami... :(
+zdenat5 Hodnocení: +1
Ubu Mbekele

Reputace: +159

Příspěvekod shalom3 » 11. březen 2024 14:34

Tj. videa se Ti také prodávají za 0.25 USD na šutru? Já mám ve videích také 3 level, ta cena je stejná jako byla v tom prvním levelu. Někdy se jich prodá třeba i vícero za tuto vynikající cenu. :mrgreen: Myslím, že loni jsem se dostala na 4 level, kde byla cena také stejná. Jo, a pořád se stahuje dokolečka cca 5 kousků.
+zdenat5 Hodnocení: +1
shalom3

PředchozíDalší

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse