Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Pochlubte se svými úspěchy, zanadávejte na fotobanky, upozorněte na novinky

Re: Kam dál ... svět fotobank se smršťuje

Příspěvekod věra » 3. leden 2025 20:57

Také přidám svůj příběh. Fotobanky mne živily 15 let, 2 roky při zaměstnání a pak na fulltime. Už skoro rok nepřidávám nic, protože nástup Ai mne tak otrávil, že jsem neměla chuť ani fotit, dělala jsem jen mise. Peníze šly dolů už před Ai, ale pořád to bylo na výši průměrné mzdy. Teď to spadlo o třetinu a už je to málo a pokud nejsou mise, tak to nestačí, navíc se OSVČ zvedají daně a zdravotní a příští rok se mají zase zvednout, říká účetní. Buď můžu jít zpět do školství, což se mi po tolika letech moc nechce nebo dělat něco úplně jiného. Dnes jsem četla zajímavý článek https://www.fotoguru.cz/anketa-umela-in ... grafovani/
překvapilo mne pozitivní očekávání diskutujících, také si myslím, že vlastníci fotobank by mohli nějak zareagovat, přece si nenechají své podnikání úplně zničit (i když zatím to tak vypadá). Říkám si proč nezaloží banky reality, vždyť to by mohlo mít velkou cenu do budoucna, reálné dokumentační fotografie světa surová data bez úprav: příroda, zvířata, rostliny, města......ve fotobankách už je to zaplevelené, když si zadáte třeba delfín, tak tam jsou na prvních pozicích generované fotky, kdy delfín má víc ploutví než ve skutečnosti. Myslíte, že je šance, že něco takového bude ceněno a požadováno, to by pro nás byla šance, ale nevím. Je mi to líto, studovala jsem umění a fotografii tolik let a mám pocit, že mne někdo okradl.
+Ubu Mbekele Hodnocení: +1
věra

IP: 178.255.168.xx

Reputace: 0

Příspěvekod shalom3 » 4. leden 2025 00:01

Fotobanky pouze mění strategii - poskytnou AI materiály, na kterých se může nekonečně učit a zároveň nabízejí své vlastní generátory, které jsou třeba zatím zdarma nebo za drobný poplatek, ale časem se ty poplatky určitě zvýší. Tak je pravděpodobné, že na tom v budoucnosti mohou i velmi dobře profitovat. Co do kvality, tak jako ilustrační foto jde použít prakticky cokoli. Možná zbyde menší pole pro novou tvorbu - třeba produktové fotografie, fotografie pro vědecké publikace, ojedinělé opravdu originální fotky a pod.
shalom3

Reputace: +1119

Příspěvekod Ubu Mbekele » 4. leden 2025 09:15

Za sebe tipuji, že poslední šancí ve fotobankách budou mise na Adobe, pokud je opět rozjedou. Nezpracovaných témat mají ještě dost. Nový rok začal opravdu mizerně. Jsme v podobné situaci, jako byl nástup digitálu a když microstock začal nahrazovat klasické fotobanky. V té době se mi přechod docela povedl, ale hodně kolegů zavřelo krám. Dnes není úplně jasné kam přecházet. Snad bude možné využít AI ve službách - svatby, maturáky, apod. Cena reálné fotografie se časem určitě zvedne, zvlášť v oblasti reportáží. Jen je otázka zda bude fotografovat robot, nebo člověk. Desetiploutví delfíni jsou jen přechodný jev, než se AI zdokonalí. Osobně se už na žádné nové podnikání v oboru nechystám. Nechám to dojet do konce. Státní moloch nám jasně dává najevo, že OSVČ jsou nežádoucí. Svoji budoucnost vidím v hlíně. Na čas jako obživu a potom i jako ubytování :mrgreen:
+Marsan, +shalom3 Hodnocení: +2
Ubu Mbekele

Reputace: +84

Příspěvekod weyo » 4. leden 2025 15:19

Za mňa je dalšia volba Getty Images. Podmienka je s tam dostať. Mne sa to podarilo na konci roka 2020. Ale až posledný rok a pol som sa mu začal venoat naplno a ostatné fotobanky plním len sporadicky. Červená linka je cena za počet stiahnutí a modrý stlpec je suma za mesiac. Takže priemerná suma zastiahnutie je niekedy viac ako 2USD, teraz sa cena pohybuje okolo 1,75usd. Hodnoty su v tisickach. Moje portfolio má necelých 6000 fotiek, takže tento rok planujem na getty uploadnút aspon 3000-3500 fotiek. Sám som zvedavý ako bude rást krivka.
Přílohy
GettiyImages.jpg
GettiyImages.jpg (219.51 KiB) Zobrazeno 321 krát
Hodnocení: 0
weyo

Reputace: +122

Příspěvekod weyo » 4. leden 2025 18:02

Toto sú len nejaké dohady. Napríklad sa vela krát stretavam s dojmom, že ked SS znižil cena na 10C pojde ku dnu. Opak je pravdou, teraz má tučné a nekrestanské zárobky a John O sa len vytešuje.
weyo

Příspěvekod věra » 4. leden 2025 18:28

weyo píše:Za mňa je dalšia volba Getty Images. Podmienka je s tam dostať. Mne sa to podarilo na konci roka 2020. Ale až posledný rok a pol som sa mu začal venoat naplno a ostatné fotobanky plním len sporadicky. Červená linka je cena za počet stiahnutí a modrý stlpec je suma za mesiac. Takže priemerná suma zastiahnutie je niekedy viac ako 2USD, teraz sa cena pohybuje okolo 1,75usd. Hodnoty su v tisickach. Moje portfolio má necelých 6000 fotiek, takže tento rok planujem na getty uploadnút aspon 3000-3500 fotiek. Sám som zvedavý ako bude rást krivka.

Díky za zajímavý příspěvek, myslíte tedy že by mělo smysl se tam přesunout? V čem byl problém se tam dostat? Mám portólio 35000 fotek, je složitý upload? Máte nějaké rady na co si dát pozor a tak. Díky za radu
věra

Příspěvekod weyo » 4. leden 2025 18:57

věra píše:
weyo píše:Za mňa je dalšia volba Getty Images. Podmienka je s tam dostať. Mne sa to podarilo na konci roka 2020. Ale až posledný rok a pol som sa mu začal venoat naplno a ostatné fotobanky plním len sporadicky. Červená linka je cena za počet stiahnutí a modrý stlpec je suma za mesiac. Takže priemerná suma zastiahnutie je niekedy viac ako 2USD, teraz sa cena pohybuje okolo 1,75usd. Hodnoty su v tisickach. Moje portfolio má necelých 6000 fotiek, takže tento rok planujem na getty uploadnút aspon 3000-3500 fotiek. Sám som zvedavý ako bude rást krivka.

Díky za zajímavý příspěvek, myslíte tedy že by mělo smysl se tam přesunout? V čem byl problém se tam dostat? Mám portólio 35000 fotek, je složitý upload? Máte nějaké rady na co si dát pozor a tak. Díky za radu

Getty je Excluzivna fotobanka, Ak máš 35000 fotiek tak tam su Ti zbytočné, pretože ich nesmieš mat niekde inde okrem Getty. Ale ako som pisal, najskor musiš mat štastie aby Ta tam priali, potom musiš všetko tvorit nanovo.
weyo

Příspěvekod věra » 8. leden 2025 18:26

Díky za typ, byla jsem schválená na iStock, ale měla jsem problémy s nahráváním, protože se tam musela pečlivě vybírat klíčová slova a zdálo se mi to pracné. Dívala jsem se, ale po těch letech tam už moje fotky nejsou nebo se k nim neumím dostat, účet vidím, ale je jako pro kupujícího ne pro dodavatele obsahu. Zkusila jsem jim napsat, jest-li mi to obnoví. iStock je pod Getty (teď se to řešilo zde na fóru) tak snad bych se tam tak dostala. Vy jste přímo na Getty neb na iStock. Myslím, že by mne vzít mohli, dělám kromě běžných témat i téma zemědělství, botanika a vědecké fotky například včel...Potřebovala bych něco kde by lépe platili za unikátní exkluzívní obsah. Ještě jednou díky za typ. Jsem z toho dost zoufalá, stock byl můj hlavní příjem a leden zatím vypadá děsně.
věra

Příspěvekod Ubu Mbekele » 8. leden 2025 20:51

Být vámi, tak se s příjmem na Getty moc nespoléhám. Je to běh na hodně dlouhou trať. Raději zkuste obejít mateřské školy, pokud už máte nějakou zkušenost a techniku, tak je to jistější zdroj financí než fotobanky.
Ubu Mbekele

Reputace: +84

Předchozí

Zpět na Všeobecná fotobanková diskuse