Také přidám svůj příběh. Fotobanky mne živily 15 let, 2 roky při zaměstnání a pak na fulltime. Už skoro rok nepřidávám nic, protože nástup Ai mne tak otrávil, že jsem neměla chuť ani fotit, dělala jsem jen mise. Peníze šly dolů už před Ai, ale pořád to bylo na výši průměrné mzdy. Teď to spadlo o třetinu a už je to málo a pokud nejsou mise, tak to nestačí, navíc se OSVČ zvedají daně a zdravotní a příští rok se mají zase zvednout, říká účetní. Buď můžu jít zpět do školství, což se mi po tolika letech moc nechce nebo dělat něco úplně jiného. Dnes jsem četla zajímavý článek
https://www.fotoguru.cz/anketa-umela-in ... grafovani/překvapilo mne pozitivní očekávání diskutujících, také si myslím, že vlastníci fotobank by mohli nějak zareagovat, přece si nenechají své podnikání úplně zničit (i když zatím to tak vypadá). Říkám si proč nezaloží banky reality, vždyť to by mohlo mít velkou cenu do budoucna, reálné dokumentační fotografie světa surová data bez úprav: příroda, zvířata, rostliny, města......ve fotobankách už je to zaplevelené, když si zadáte třeba delfín, tak tam jsou na prvních pozicích generované fotky, kdy delfín má víc ploutví než ve skutečnosti. Myslíte, že je šance, že něco takového bude ceněno a požadováno, to by pro nás byla šance, ale nevím. Je mi to líto, studovala jsem umění a fotografii tolik let a mám pocit, že mne někdo okradl.